Anadolu Sağlık Merkezi Moleküler Patoloji Uygulamaları ile ilgili standartların ve ülkemiz için yeni olan hasta güvenliğine yönelik kuralların belirlenmesi için tüm dünyadan uzmanların katılımıyla uluslararası modellerin incelendiği bir uzlaşma toplantısı düzenledi. Toplantıda ayrıca yine ülkemizde ilk kez Uluslararası Moleküler Patoloji Uygulamalı Temel Eğitim Programı da gerçekleştirildi.
Patoloji bilim disiplini, hastalıkların nasıl oluştuğu, gelişirken organizmada meydana getirdiği değişiklikler, hastalığın biyolojik davranışı ve hastalıkların tedavisine esas parametreleri inceler. İncelemeleri temelde morfoloji tekniklere dayanmakla birlikte, gelişen bilgiye paralel olarak, giderek artan sıklıkla de moleküler patoloji uygulamalarına ihtiyaç duyulur. Anadolu Sağlık Merlezi’nde ilki gerçekleştirilen uygulamalı temel eğitim programında, dünyanın dört bir yanından gelen patologlar hızla gelişen Moleküler Patoloji'nin temel uygulamalarıyla tanıştı. ABD, Almanya, İtalya, Avusturya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Polonya, Romanya, Irak ve diğer ülkelerden katılımların yanında Türkiye’den de uzmanların katıldığı bu program, duyurulmasından çok kısa bir süre içinde kontenjanını doldurdu. Yoğun ilgi nedeniyle toplam 50 katılımla kısıtlanan bu programda, kişiye özel tıp uygulamaları kapsamında, esas olarak kanser ilişkili moleküler tanı ve tedavi incelendi.
Anadolu Sağlık Merkezi Patoloji Laboratuvarı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, ‘Ülkemizde yeni olan bu uygulamalarla ilgili henüz standartların belirgin olmaması nedeniyle, ulusal düzeyde standartlar oluşturulurken gözetilmesi gereken önemli hususların irdelenmesi ve ortak akıl ve tecrübenin rehber olmasını hedefleyerek’ bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti. Moleküler Patoloji konusunda Türkiye’de iyi bir bilgi birikimi oluşturulduğunu söyleyen Baloğlu, üniversitelerin ve Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastaneleri’nin bu disipline sahip çıkmaya ve önemini anlamaya başladığını vurguladı. Baloğlu, ayrıca Moleküler Patoloji Eğitimi’nin Tıbbi Patoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Programı'na (ÇEP) dahil edildiğini ve sistemin artık ulusal düzeyde standardizasyonuna geldiğini açıkladı. Toplantıda, moleküler patoloji laboratuvarlarının kuruluşu, akreditasyonu ve verilen hizmetlerin uluslararası standartlarla denetimine yönelik bir ulusal programın oluşturulması amaçlandı. Bu amaçla hazırlanan toplantı sonuç tutanakları ilgili kurumlara teslim edildi.