Nükleer Tıp, hastalıkların tanı ve tedavisi için radyoaktif madde içerir ve radyofarmasötik adı verilen maddeler kullanılır. Hastalara uygulanan radyofarmasötiklerden yayılan ışınlar gama kamera ve PET/BT isimli cihazlarla görüntülenir. Nükleer Tıp aynı zamanda güvenilir, ağrısız ve birçok yönteme göre bazı hastalıkları önceden gösterebilen bir görüntüleme yöntemidir.
Dünya üzerinde yaygın olan gama kamera ile yapılan tetkikler, başta troid hastalıkları olmak üzere bazı tümörler, enflamatuar hastalıklar ve kemikleri tutan kanserlerde tedavi amaçlı kullanılıyor. Bunun yanı sıra PET/BT cihazı, aynı anda anatomik ve fonksiyonel görüntülemenin yapılabildiği ileri görüntüleme yöntemi olan ve onkoloji alanında kullanılıyor.
KKTC Yakın Doğu Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Bedel, Kıbrıs’ta yalnızca Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde bulunan PET/BT cihazının; kanser hastalarının teşhisinde, kanser evresinin saptanmasında, tedaviye cevabın değerlendirilmesinde ve tedavi sonrası takipte kullanıldığını, bunların yanı sıra bazı sinir sistemi ve kalp-damar sistemi hastalıklarının teşhisinde de kullanıldığını belirtti.
PET/BT cihazının başlıca kullanıldığı kanser türleri arasında akciğer, lenfoma, baş boyun tümörleri, kolorektal kanserler, jinekolojik kanserler, pankreas kanseri, mide kanseri,ince bağırsak tümörleri, karaciğer ve safra yolları tümörleri, meme kanseri, kemik tümörleri yer alıyor.